Angelika Jurkowianiec pochodzi z Namysłowa w województwie opolskim i w finale Miss Polski reprezentowała województwo opolskie. Angelika skończyła Szkołę Muzyczną I st. w klasie gitary oraz I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Iwaszkiewicza w Namysłowie. Gra również na pianinie. Jej pasją jest florystyka - ma w swoim mieszkaniu 40 rodzajów roślin egzotycznych!
Przez 5 lat była modelką paryskiej agencji modelek IMG Models. Zwiedziła w tym czasie niemal cały świat. Pracowała dla projektantów, dzięki którym jej zdjęcia można podziwiać w magazynach mody. Doświadczenie w pracy modelki wykorzystuje w prowadzeniu swojego profilu na Instagramie. Mimo angażującej pracy rozpoczęła studia na kierunku analityka medyczna w Bydgoszczy. Z powodzeniem je kontynuuje na IV roku nauczania.
Na swoim Instagramie napisała: „Jestem dumna z tego, co do tej pory osiągnęłam. Ukończyłam liceum z dobrymi wynikami na maturze. Dostałam się na dobre studia, które za 1,5 roku kończę. Cenię rzetelność – bardzo nie lubię, jak ktoś robi coś na „odczep się” czy to w pracy, czy na uczelni. Zawsze daje z siebie 100%. Jak już zaczynam coś robić, to robię to całym sercem”.
https://www.instagram.com/angelajurkowianiec/
Dziekan Wydziału Farmaceutycznego wystosował do Angeliki Jurkowianiec list gratulacyjny następującej treści.
Szanowna Pani,
Z wielką radością przyjęliśmy na Wydziale Farmaceutycznym wiadomość, że Pani została wybrana Miss Polski 2023. W imieniu całej Wspólnoty Wydziału Farmaceutycznego CM UMK, Nauczycieli Akademickich, Pań z Dziekanatu oraz Studentów przekazuję Pani najserdeczniejsze gratulacje. Życzę Pani, aby ten zasłużony zaszczytny Tytuł był dla Pani źródłem radości i satysfakcji, ale też zachętą i wyzwaniem do dalszego pozytywnego działania. Niech się Pani cieszy swoimi dotychczasowymi sukcesami uzyskanymi w wielu obszarach aktywności, o których tak pięknie napisała Pani na Instagramie, w tym o studiowaniu analityki medycznej w Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy. Życzę, aby przypisane temu zaszczytnemu Tytułowi wyzwania realizowała Pani z wielką radością, a ich realizacja przynosiła Pani satysfakcję, duchowe ubogacenie i radość innych z Pani pozytywnych działań.
W imieniu Wspólnoty Wydziału Farmaceutycznego CM UMK
Prof. dr hab. Stefan Kruszewski
Dziekan Wydziału Farmaceutycznego