HR EXCELLENCE IN RESEARCH Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza YUFE Yerun

Szczęsnego wykłady z medycyny

Szczęsnego wykłady z medycyny

Książka Szczęsnego wykłady z medycyny to zbiór 28 wykładów z medycyny. Prawdę powiedziawszy tematyka większości łączy się w jakiś sposób, co jest wyrazem specjalizacji autora, z chirurgią. Niektóre wykłady były wygłoszone na „Medycnych Środach”, znanym zapewne Państwu cyklu wykładów popularnonaukowych.

Co autor, dr hab. Wojciech Szczęsny, prof. UMK mówi sam o swojej najnowszej książce? Przeczytajcie. 

dr hab. Wojciech Szczęsny, prof. UMK Nie jest to bynajmniej podręcznik akademicki, choć jak sądzę i studenci znajdą tu coś ciekawego. Zajrzeć tu powinni ci, którzy interesują się nauką, a biologią i medycyną w szczególności. Także typowi humaniści nie będą zawiedzeni, gdyż wątków historycznych, ba nawet sensacyjnych, tu co  nie miara. Indeks nazwisk wymienionych w książce to ponad 500 pozycji. Feministki również nie będą zawiedzone. Jeden z wykładów szeroko analizuje rolę kobiet w nauce i medycynie. Poza tym omówiłem wiele narządów, ich choroby, sposoby diagnostyki i leczenia. Poznamy tych, którzy eksperymentowali na samych sobie jak i takich, którzy odkryć nagrodzonych Noblem, dokonali przez przypadek. Ale jak mówił Ludwik Pasteur, „przypadek sprzyja umysłom przygotowanym”. Choć może to nieskromne, uważam że książka jest warta swej ceny, a jako że zbliżają się Święta, może stać się niebanalnym prezentem. Byłoby to dla mnie największa nagrodą.

O „przełożeniu na papier” wykładów ze śród medycznych oraz napisaniu nowych myślałem już dawno. Jak mawiali starożytni „scripta manet”. Do książki zawsze można wrócić, zajrzeć, sprawdzić coś. 28 wykładów to sporo.
Zdradzę, że mam już 18 nowych, oby do drugiego tomu, dłuższych i chyba nawet lepszych. Od 18 lat wraz z dr Markiem Jurgowiakiem organizujemy Środy Medyczne. Chcemy, poprzez wykłady naszych kolegów i własne, przekazywać prawdę o medycynę. Nawet tę trudną. Jeden z wykładów książki poświeciłem błędom i ślepym zaułkom medycyny. Moim marzeniem jest, aby ktoś przeczytawszy książkę stwierdził, że dowiedział się wielu rzeczy i teraz zupełnie inaczej patrzy na leczenie ludzi. Oby tak było. 

Najnowsza książka dr hab. Wojciecha Szczęsnego, prof. UMK dostępna jest na stronie Wydawnictwa Naukowego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.  Zachęcamy do lektury!